2015. szeptember 22., kedd

csip

Csipnek, a mama madárnak fekete tolla és sárga csőre van. Nem fészekben lakik a családjával, hanem egy gallyakból eszkábált kis házban amit az avar rejt. Csip nem szereti a makkot, a kukacot meg a gilisztát utálja. Nem szeret haragudni senkire mert akkor legyengül. Nem voltak barátai, mert furcsa kis madár volt ő. Csak a családja volt neki egyedül. Csip szidta magát mert keze volt pedig repülni akart, megnézni fölülről a világot, szállni szállni messzire, de szárny nélkül nem lehet. Azért is vágyott az égbe mert nagyon messzinek tűnt, az avar mélyéből főleg. Csip szégyellte, hogy így néz ki emiatt mindig feketét hordott, hogy ne legyen annyira feltünő. A családja sem tudott repülni de őket nem zavarta, egyátalán nem, talán még boldogabbak is voltak, hogy így néznek ki mert azt hitték, hogy így nincs aki észre vegye őket. De nagyot tévedtek. Az ellenségeik nagyon jól látták őket.


A történek így kezdődött, de végül ez a könyv született belőle:


A mese pedig olvashatóan:
Csip Karácsonya

írta és rajzolta: Zöld Bojána

Csip a mama madár sétálni indult gyerekével. Hideg téli nap volt. A papa madár otthon maradt olvasni. De igazából nem olvasott, karácsonyi ajándékot csomagolt mama madárnak és baba madárnak. Az erdőben
sétálgató madarak ágakat levelket gyűjtögettek, hogy otthon koszorút készítsenek belőle. Mikor a koszorúkkal feldíszítették a házat, ismét az erdőbe indultak, de most már az egész család.

A kis család ment kiválasztani a legszebb kará-csonyfának való ágat. Találtak is, de magasan volt nem érték el. Töprengtek mit tegyenek, majd Csipnek remek ötlete támadt:
– A létra kell ide! – mondta.
Hát hozták is, de nem értek odáig akárhogy is nyújtózkodtak a létráról.
Haza indultak mert nagyon hideg volt és ráadásul esett a hó is. Hát elindultak, de baba madár hátra maradt, ezért apja hátra szólt:

– Gyere kicsim, majd kitalálunk valamit!
– Jó jövök… pedig olyan gyenge ág volt szinte már le szakad a hó súlya alatt. – mondta baba-madár.
Erre Csip azt monta:
– Hát akkor itt a megoldás!
– Mire gondolsz anya? – kérdezte Babuska.
– Hát arra, hogy ugye gyenge az ág! Ennyi hó alatt könnyen leszakadhat!

És mama madárnak igaza lett. Másnap a földön hevert az az ág, így hát haza vitték.

Az étkező asztal mellé állították, és díszíteni kezdték. Csip nem tudott segíteni benne, mert ő főzte a karácsonyi finomságot. Mikor befejezték a díszítést asztalhoz ültek. Ettek, nevettek, majd izgatottan bontották ki az ajándékokat.
Csip férje kapott egy könyvet és egy Bogyó nevű társast. Csip pedig egy tükröt és egy képet.
Babuska pedig egy festményt és egy babát. Késő este Babuska már aludt az új babájával. Mamája és papája boldogan ölelték át egymást a kará-csonyfa fényében. Ti is tegyétek ezt!

BOLDOG KARÁCSONYT!
Anyának sok szeretettel Bojkától.
– 2015 –